راهنماي تغذيه اي در چاقي کودکان
27 فروردین 1402
ارسال شده توسط elian
573 بازدید
چاقي در کودکان و نوجوانان اغلب به خاطر الگوي غذايي نامناسب ، بي تحرکي و يا عوامل ژنتيکي به وجود مي آيد. داشتن برنامه غذايي سالم و تحرک کافي مطمئن ترين روش براي رسيدن به وزن مطلوب است . در کودکان و نوجوانان براي ادامه روند رشد ، استفاده از رژيمهاي لاغري بزرگسالان مناسب نيست و نبايد توصيه شود.
نکات زير راهنمايي براي داشتن وزن مطلوب د رکودکان است:
- مصرف صبحانه کامل مهمترين اصل در موفقيت کودکان براي کاهش وزن است.در صورتي که صبحانه مصرف نشود کودک از اقلامي مانند انواع کيکها،بيسکويت ها وساير تنقلات کم ارزش استفاده ميکند که باعث افزايش انرژي دريافتي کودک شده ،همچنين تنقلات كم ارزش مواد مغذي لازم براي رشد را ندارند.
- استفاده از همه انواع مواد غذايي در صبحانه براي ترغيب کودک به مصرف صبحانه توصيه ميشود مانند :انواع نانهاي سبوسدار،شير،پنير،ماست چکيده ،گردو، تخم مرغ ،غذاهايي مانند املت،عدسي،خوراک لوبيا ،سبزيجاتي مانند گوجه فرنگي و خيار.
- استفاده روزانه از موادغذايي پر انرژي مانند کره ،خامه،پنيرپر چرب (پنير خامه اي)،مربا ،عسل،شکلات صبحانه در مقدار زياد، باعث چاقي بيشتر کودک ميشود ،بهتر است اين اقلام به مقدار کمتر و در بعضي روزها استفاده شود.
- بهتر است از مواد غذايي مفيد که براي رشد کودک لازم است، در ميان وعده ها استفاده شود مانند:انواع ميوه هاي فصلي ،شيريا ماست،مغزها و دانه ها مانند بادام،گردو،پسته و انواع تخمه ها ،سبزيجات مانند خيار،هويج،کاهو وغيره. اين مواد به خاطر داشتن فيبر غذايي باعث ايجاد احساس سيري در کودک شده و در نتيجه اشتها را براي وعده اصلي كاهش مي دهند.
- مصرف تنقلات كم ارزش در ميان وعده ها مانند کيکهاوبيسکويتها ،پفک و چيپس ،سانديس و راني،انواع شکلاتها و غيره باعث رفع گرسنگي سريع و ايجاد گرسنگي بيشتر كودک در فاصله نيم تا يكساعت بعد شده و در نتيجه سبب پرخوري بيشتر ميشود و لذا استفاده اين تنقلات بايد محدود شود.
- انجام فعاليت بدني در هر روز براي سلامتي کودک لازم است ،بهتر است فرزندان به همراه والدين فعاليتهايي مانند پياده روي و يا ساير تفريحاتي که باعث تحرک بيشتر ميشود ،انجام دهند.
- تماشاي تلويزيون در طولاني مدت و يا انجام بازيهاي رايانه اي باعث بي تحرکي ميشودو با افزايش وزن ارتباط مستقيم دارد.لذا برنامه ريزي براي كاهش آن بايد توسط والدين انجام شود.
- عادتهاي غذايي مناسب بايد از کودکي به فرزندان آموزش داده شود،به اين منظور لازم است والدين آشنايي و اطلاع کافي داشته باشند و مواد غذايي سالم در محيط منزل مصرف کنند،حتي لازم است خريد غذاهاي مفيد و سالم را به کودک آموزش دهند.
- با توجه به اينكه كودكان ابتدا از مواد غذايي در دسترس استفاده ميكنند لذا يخچال و کابينتهاي منزل نبايد محل نگهداري تنقلات و شيريني جات باشد ،بهتر است ميوه ،لبنيات و سبزيجات در معرض ديد و در دسترس باشند.
- انواع غذاهاي اماده (پيتزا،پيراشکي،سوسيس و کالباس و انواع ساندويچ ها )سرشار از نمک،روغن جامد و مواد نگهدارنده هستند و مصرف روزانه آنها سبب اضافه وزن وچاقي كودكان مي شوند.
- بعضي از رفتارهاي غلط کودک که باعث چاقي ميشود بايد اصلاح شوند مانند:
- تند غذا خوردن و نجويدن کامل غذا (اين کار باعث ميشود کودک بيشتر غذابخورد و ديرتر سير شود.)
- غذا خوردن در جلو تلويزيون
- خواب کم و نامنظم
- چاقي و اضافه وزن در دوران کودکي ميتواند سر منشا بسياري از بيماريها در بزرگسالي شود.مانند ديابت ،بيماريهاي قلبي،فشار خون ،دردهاي مفصلي مانند درد زانو و غيره
- همچنين چاقي كودكان ممكن است باعث ايجاد اختلالات رفتاري در وي شود از جمله:- از نظر زيبايي و جذابيت ظاهري – باعث ميشود کودک در جمع دوستان و مدرسه انگشت نما شود .- احتمال زمين خوردن و پيچ خوردن پا در هنگام بازي بيشتر ميشود.(زيرا چاقي قدرت تحرک را از کودک ميگيرد).- تپش قلب ،تنگي نفس،خستگي زودرس به هنگام بازي يا فعاليت ايجاد ميشود که ميتواند باعث عصبانيت بيشتر کودک شود .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
نکات مهم رفتاری در تغذیه شیر خواران
-در زمان غذا خوردن کودک باید در وضعیت راحتی باشد و غذا کاملا نزدیک کودک...
اصول تغذیه در ماه مبارک رمضان
رمضان علاوه بر آثار روحی و معنوی، اثرات جسمانی بسیار ارزشمندی دارد. روزه داری در...
دیدگاهتان را بنویسید